Νέος ανανεωμένος κήπος Αστεράκια

Ο σχεδιασμός, με γνώμονα την κλίμακα ενός μικρού παιδιού, αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση για τους μελετητές, οι οποίοι μέσα από μια σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά, θέλησαν να προσδώσουν στον εξωτερικό χώρο του σταθμού μια αισθητική, που θα αποπνέει έναν σύγχρονο χαρακτήρα: φως και χρώμα σε συνδυασμό με την έννοια της συνύπαρξης πόλης και φύσης, συνέθεσαν μια συναρπαστική και εξατομικευμένη ατμόσφαιρα.

Η ιδέα

Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού ήταν η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, με τρόπο τέτοιο όπου το παιδί θα βιώνει το προαύλιο, ως ένα μεταβατικό στοιχείο από την πόλη στην φύση. Σημαντικό στοιχείο της διαμόρφωση αποτελεί το στέγαστρο, όπου πολλά κομμάτια διάτρητων μετάλλων στεγάζουν τον χώρο, επιτρέποντας όμως το φως να δημιουργήσει ένα μοτίβο σχημάτων με μεταβαλλόμενες σκιές κατά την διάρκεια της ημέρας. Το φως σχηματίζει παιχνίδια αισθήσεων στο έδαφος, προκαλώντας την φαντασία των παιδιών για εξερεύνηση των μορφών και των σχημάτων του χώρου. Κάτω από το στέγαστρο και σε όλη την έκταση της αριστερής περίφραξης υπάρχει μια κατασκευή με αποτυπωμένες κορυφογραμμές κτιρίων, όπου εκεί έχουν δημιουργηθεί ‘φωλιές’ για τα παιδιά, συνδυάζοντας την στάση με το παιχνίδι. Η γεμάτη με χρώματα αφαιρετικά ζωγραφισμένη πόλη συνεχίζεται και στην περίφραξη όπου και εκεί ένας διάτρητος χρωματιστός φράχτης αποτυπώνει την ίδια έννοια, αφήνοντας όμως πιο χαλαρά σε οπτικό επίπεδο τα όρια του προαύλιου χώρου με τον αστικό ιστό. Είναι ένα όριο ανάμεσα στην πόλη και στο παιδικό σταθμό, ανάμεσα δηλαδή στην πραγματικότητα και στο παιχνίδι.

Νέο σκέπαστρο

Πόλη και φύση

Ακριβώς απέναντι ωστόσο, στην δεξιά πλευρά της περίφραξης αποτυπώνεται η έννοια της φύσης σαν ζωγραφιά στον τοίχο με την βοήθεια κατασκευών που απεικονίζουν δέντρα τα οποία ξεπροβάλλουν από τον αυτόν. Με αυτό τον τρόπο παρέχετε ιδιωτικότητα στον εξωτερικό χώρο του σταθμό και προστασία από τις όμορες οικοδομές. Διαχωρίζεται, επομένως ο χώρος σε δυο κομμάτια, αυτό της πόλης, στα αριστερά, που αποτελείται από έναν προστατευμένο και ελεγχόμενο χώρο και αυτό της φύσης, στα δεξιά, που αποτελεί έναν πιο ελεύθερο χώρο για παιχνίδι.

Πρόσβαση

Ανάμεσα στα δύο αυτά κομμάτια και συγκεκριμένα στην είσοδο, δημιουργήθηκε μια κατασκευή για εύκολη πρόσβαση στο κτίριο , με ράμπα και σκαλιά η οποία αποκτά χρήση καθώς εκεί διαμορφώνεται σε αυτήν ένα αμφιθέατρο στο οποίο μπορούν να πραγματοποιηθούν διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις ή ομαδικά παιχνίδια.

Φωλιές

Ασφάλεια και υγιεινή

Υπάρχει πολλή ελευθερία όταν στοχεύεις να ευχαριστήσεις και να προσελκύσεις τη φαντασία ενός μικρού παιδιού ώστε ο χώρος να έχει θετικό αντίκτυπο στον ψυχισμό ενός παιδιού. Για αυτό χρησιμοποιήθηκαν πολλά χρώματα, που διεγείρουν τη φαντασία τους και τους δίνουν ερεθίσματα για να δημιουργήσουν και να δραστηριοποιηθούν, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό κάθε λεπτομέρειας. Για τον λόγο αυτό αποφευχθήκαν ακμές και δημιουργήθηκαν καμπυλότητες, όπως έγινε στη σκάλα με την πατητή τσιμεντοκονία τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, όπως η επένδυση του δαπέδου με αντικραδασμικό και αντιμικροβιακό τάπητα.

Δάπεδο ασφαλεία παιδικός σταθμός

Για όλα τα παραπάνω να ευχαριστήσουμε τους:

Νίκη Κεραμιδιώτου
Αλέξης Σφήκας

 

Μοιραστείτε το!