Είναι σημαντικό το βιβλίο στην προσχολική ηλικία;

Είναι σημαντικό το βιβλίο στην προσχολική ηλικία;

Η προσχολική ηλικία από τη γέννηση ως τα 6 χρόνια είναι το διάστημα αυτό που το παιδί αποκτά όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και εμπειρίες που θα καθορίσουν αργότερα το σύνολο της γνώσης του και την προσωπικότητά του.

Έτσι λοιπόν οι γονείς αρχικά και κατόπιν οι παιδαγωγοί – νηπιαγωγοί καλούνται να πλουτίσουν τις εμπειρίες του παιδιού με ποικίλα μέσα όπως βιβλία, παιχνίδια, παιχνίδι με συνομηλίκους και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Πως τα βιβλία διαμορφώνουν την προσωπικότητα των παιδιών;

Αναμφισβήτητα πολλά είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το παιδί από την ενασχόλησή του μ’ ένα καλό λογοτεχνικό ή μη βιβλίο. Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων το παιδί αποκτά πληροφορίες και γνώσεις για τον κόσμο και τα ζώα.

Ξεπερνά τα προσωπικά του προβλήματα και άγχη και δέχεται πολλαπλά μηνύματα σχετικά με αξίες της ζωής. Ταυτίζεται με τους ήρωες των παραμυθιών και εκφράζεται δημιουργικά. Τέλος αναπτύσσει τη φαντασία του, καλλιεργεί τη γλώσσα, πλουτίζει το λεξιλόγιό του, ψυχαγωγείται.

Η πρώτη γνωριμία του παιδιού με το βιβλίο είναι απαραίτητο να γίνεται από τους πρώτους μήνες κιόλας της ζωής του. « Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα ».

 

Πως να γνωρίσουν τα βρέφη το βιβλίο;

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη βιβλίων για βρέφη, φτιαγμένα από ύφασμα ή από πλαστικοποιημένο υλικό για την προσωπική ενασχόληση του βρέφους μ’ αυτά.

Οι γονείς μπορούν ν’ αρχίσουν από την ηλικία των 8-9 μηνών ακόμη το διάβασμα βιβλίων στα βρέφη. Φυσικά θα πρέπει να διαλέξουν ελκυστικά βιβλία με πολύ μικρό κείμενο, χαρούμενη εικονογράφηση που θα περιορίζεται σε λίγα μεγάλα αντικείμενα. Μεγαλώνοντας το παιδί ως τα 2 ½ χρόνια, τα βιβλία του θα είναι από χαρτί ή χοντρό χαρτόνι, το κείμενο θα είναι μικρό αλλά και μεγάλο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.

Αν η επαφή του παιδιού με τα βιβλία γίνει από τη βρεφική ηλικία θα αυξήσει την προσοχή του  στην αφήγηση παραμυθιού όλο και μεγαλύτερης διάρκειας.

Βιβλίο και προσχολική ηλικία

Ποια είναι τα κατάλληλα βιβλία για τα παιδιά σας;

Το περιεχόμενο των βιβλίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να είναι :

  • Λεξικά  (εικονογραφημένα)για πολύ μικρά παιδιά, τα οποία βοηθούν το παιδί να μάθει τον κόσμο που το περιβάλλει, αντικείμενα, ζώα, πρόσωπα.
  • Ελληνικά λαϊκά παραμύθια, παραμύθια ξένων χωρών, κλασσικά παραμύθια που κυκλοφορούν σε καινούργιες εκδόσεις με καλύτερη εικονογράφηση από ότι οι παλιότερες εκδόσεις.
  • Μύθοι του Αισώπου
  • Σύγχρονα παραμύθια καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων.
  • Ποιήματα, λαχνίσματα.
  • Βιβλία γνώσεων και πληροφοριών

Πως να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το βιβλίο;

Βασική αρχή για να κάνουμε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο και να το κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, είναι να του δώσουμε το κατάλληλο βιβλίο σε κάθε ηλικία. Επίσης οι γονείς παραβλέποντας την καθημερινή τους κούραση θα πρέπει να διαβάζουν κάθε μέρα στα βρέφη ή στα παιδιά. Η κατάλληλη ώρα μπορεί να είναι πριν το μεσημεριανό ή βραδινό ύπνο. Ιδανική ώρα είναι όταν το ίδιο το παιδί εκφράσει την επιθυμία για παραμύθι.

 

Η επανάληψη του ίδιου παραμυθιού – βιβλίου όσο βαρετή και να είναι για τους μεγάλους είναι σημαντική για το παιδί. Όταν ακούει την ίδια ιστορία ή ξαναβλέπει τις εικόνες του βιβλίου το παιδί εστιάζει την προσοχή του σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά, εξερευνά νέες πτυχές των παραμυθιών.

 

Επίσης κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού πρέπει να ξεκινούν να του διαβάζουν μικρά παραμύθια που να μπορεί το ίδιο το παιδί να τα αφηγηθεί μετά ή να προσποιηθεί ότι το διαβάζει. Στη συνέχεια μέσα από ερωτήσεις που απευθύνουν στο παιδί επιβεβαιώνουν ότι έχει κατανοήσει αυτά που του έχουμε διαβάσει.

 

Βέβαια αυτό πρέπει να γίνεται μόνο όταν το παιδί έχει διάθεση και δείχνει ενδιαφέρον και όχι τη στιγμή που ετοιμάζεται να παίξει ή όταν είναι απασχολημένο με κάτι άλλο που το βρίσκει πιο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη στιγμή. Όταν το παιδί ανταποκριθεί και αρχίσει να αφηγείται ή να απαντά, οι γονείς ακούνε με προσοχή την αφήγηση. Δε διορθώνουν τις προσθαφαιρέσεις στην ιστορία ή τυχόν λάθη και απαντάνε με υπομονή και περιφραστικά σε κάθε απορία του.

 

Εδώ σ’ αυτό το σημείο είναι που μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί ν’ αναπτύξει τη φαντασία του και την δημιουργικότητά του χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Μπορεί να δώσει το παιδί μια άλλη συνέχεια ή άλλο τέλος στο παραμύθι και να μπερδέψει σκόπιμα σ’ αυτό ήρωες από άλλα παραμύθια.

 

Από πολύ μικρή ηλικία ( 2 χρονών ) οι γονείς μπορούν ν’ αφήσουν το παιδί να διαλέξει μόνο του το βιβλίο που του αρέσει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σ’ ένα βιβλιοπωλείο. Το παιδί μπορεί να διαλέξει μόνο του από τα ράφια με τα βιβλία της ηλικίας του. Όταν έρθει η στιγμή να το ξεφυλλίσει ή να του το διαβάσει η μαμά ή ο μπαμπάς θα νιώσει μεγάλη ικανοποίηση και θα έχει περιέργεια για εξερεύνηση του “δικού του” βιβλίου.

 

Πως να δώσουμε οι ίδιοι το σωστό παράδειγμα;

Ο καλύτερος τρόπος για ν’ αγαπήσει το παιδί το βιβλίο είναι το δικό μας παράδειγμα. Αν το παιδί μας βλέπει να διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία, εφημερίδα, βιβλία σχετικά με το επάγγελμά μας, θα μας μιμηθεί, θα εκτιμήσει την αξία και το μεγαλείο των βιβλίων και θα καθίσει δίπλα μας ξεφυλλίζοντας ή διαβάζοντας κι αυτό ένα από τα δικά του. Φροντίζουμε να υπάρχουν μέσα στο σπίτι περιοδικά, βιβλία, κόμικς, χάρτες ….

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για να κάνουμε το παιδί της προσχολικής ηλικίας ν’ αγαπήσει το βιβλίο και το διάβασμα. Αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι μεγάλοι πρώτοι την αξία του βιβλίου και τη δυνατότητα του να βοηθήσει το παιδί σ’ όλη τη σχολική και ενήλικη ζωή του.

Στα αστεράκια  καθημερινά δίνουμε ευκαιρίες για επαφή των παιδιών με ποιοτικά παραμύθια και βιβλία. Τα διαβάζουμε, τα αφηγούμαστε ,τα δραματοποιούμε,ξεφυλλίζουμε τις σελίδες τους. Βοηθάμε τέλος τους γονείς στην επιλογή βιβλίου με τις αστεροβιβλιοπροτάσεις μας!

Ανάγνωση βιβλίου

Χάρισε μου ένα βιβλίο, είναι δώρο μεγαλείο.

Μοιραστείτε το!