Πώς να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα στα παιδιά;

Πώς να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα στα παιδιά;

Δημιουργικότητα είναι η ικανότητα του ατόμου να μπορεί να συνδέει υλικά, ιδέες, σκέψεις που μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους, σε μια νέα σύνθεση. Σίγουρα τα παιδιά διαθέτουν μια πηγαία δημιουργικότητα, το κάθε άτομο κουβαλάει τη δική του κληρονομιά – γονίδιο. 

Πώς το παιχνίδι συμβάλλει στη δημιουργική ανάπτυξη;

 

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκδηλώσουν και να ανακαλύψουν την δημιουργικότητα δίνοντάς τα πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι με άλλα παιδιά και με ποιοτικό εκπαιδευτικό υλικό. 

Το παιχνίδι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της δημιουργικής ανάπτυξης των παιδιών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα παιδιά εκτελούν ρόλους, δημιουργούν ιστορίες, και αναπτύσσουν κόσμους από το μηδέν. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιεί τη φαντασία τους και τις δημιουργικές τους ικανότητες.

Στο παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν νέες ιδέες χωρίς φόβο αποτυχίας. Μπορούν να προσομοιώσουν διάφορες καταστάσεις και να αναζητήσουν λύσεις σε προκλήσεις, προκαλώντας τον εγκέφαλό τους να εργαστεί ενεργά. Το παιχνίδι επίσης διδάσκει τη σημασία της συνεργασίας καθώς τα παιδιά συνεργάζονται για να επιλύσουν προβλήματα και να δημιουργήσουν κοινές εμπειρίες.

Δημιουργικότητα μέσα από κατασκευές.

Πώς οι γονείς μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργικότητα στα παιδιά τους;

Καλό είναι να επαινούμε τις ζωγραφιές τους, τις κατασκευές με τουβλάκια, να τις τοποθετούμε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τονώνοντας συγχρόνως και την αυτοπεποίθησή τους. Δεν πρέπει να είμαστε εμπόδιο ή αρνητικοί σε ότι καινούριο θέλουν να δοκιμάσουν έστω και ας το κάνουν λάθος ή άτσαλα ή  «αναστατώνοντας» το σπίτι.

Δίνουμε στα παιδιά ευκαιρίες για ενασχόληση με χρώματα, μπογιές, πλαστελίνες και τα αφήνουμε να είναι «οι βοηθοί μας» σε μαγειρέματα, κηπουρική, μαστορέματα.

Στον ελεύθερο μας χρόνο κλείνουμε εντελώς την τηλεόραση και διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά παραμύθια, διηγούμαστε ιστορίες ενθαρρύνοντάς τα να τα αναδιηγηθούν όπως θέλουν και μπορούν. 

Πηγαίνουμε μια βόλτα για εξερεύνηση στο βουνό ή στο πάρκο μαζεύοντας όσους «θησαυρούς»  βρούμε. Κουκουνάρια, κλαδάκια, πευκοβελόνες, πέτρες  τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε κολλάζ και  κατασκευές ,για  να διακοσμήσουμε το δωμάτιό τους…

Με απλές καθημερινές τεχνικές λοιπόν, στον παιδικό σταθμό Αστεράκια βοηθάμε τα παιδιά να σκεφτούν, να παρατηρήσουν, να απασχοληθούν με τη φύση και τα υλικά της και να απολαμβάνουν τη ζωή δημιουργώντας.

Η δημιουργικότητα είναι το μονοπάτι προς την ατελείωτη εξέλιξη και τη χαρά της ανακάλυψης.

Μοιραστείτε το!